Індукційні
Плити індукційні настільні |
|||
![]() |
Плита індукційна IC30 GoodFood (Китай) |
Характеристики
|
|
![]() |
Плита індукційна IC30 DOUBLE GoodFood (Китай) |
Характеристики
|
|
![]() |
Плита індукційна HKN-ICF35M HURAKAN (Китай) |
Характеристики
|
|
![]() |
Плита індукційна HKN-ICF35Т HURAKAN (Китай) |
Характеристики
|
|
![]() |
Плита індукційна HKN-ICF70D HURAKAN (Китай)
|
Характеристики
|
|
![]() |
Плита індукційна HKN-ICF35Dх4 HURAKAN (Китай) |
Характеристики
|
|
Плити індукційні напольні |
|||
![]() |
Плита індукційна Texma (Україна) |
Характеристики
|
|
![]() |
Плита індукційна ПІ-4 Кий-В (Україна) |
Характеристики
|
Плита індукційна промислова зовні нічим не відрізняється від схожої на неї звичайної теплової склокерамічної електроплити. Проте, принцип дії індукційної конфорки полягає у використанні енергії магнітного поля. Під склокерамічною поверхнею розташований не нагрівач, а котушка індуктивності. Створюване нею електричне поле, безперешкодно проходячи крізь поверхню плити, створює вихрові струми в дні металевого посуду. А так як дно каструлі чи сковороди - це не закручений в спіраль дріт, а цілісний диск, то наведені струми в ньому не течуть «по прямій», а «блукають» по колу, розігріваючи і дно посуду, і їжу, яка в ньому знаходиться. Таким чином, нагрівається не конфорка, а сам посуд, і ніякої передачі тепла через скляну поверхню плити при цьому не відбувається.
Для індукційних плит використовується посуд, дно якого має феромагнітні властивості, тобто здатне притягувати звичайний побутовий магніт. До такого посуду відноситься чавунний, мідний, сталевий, емальований посуд та посуд з нержавіючої сталі. Для досягнення найкращого результату використовується спеціальний посуд для індукційних плит. На дні такого посуду позначено символом або написано, що він є придатним для індукційних плит. Дно посуду має бути рівним і круглим. Діаметр дна повинен бути не менше 12 см. Не можна використовувати посуд з нерівним дном, з кераміки, скла або алюмінію.
Переваги індукційних плит:
- індукційні конфорки мають широкий діапазон потужності нагріву - від 50 до 3500 Вт, при чому її можна плавно змінювати. На мінімальній потужності можна тушити продукти так само, як на повільному вогні, а на максимальній – вода в каструлі закипає швидше, ніж на газовій плиті;
- індукційні конфорки здатні забезпечити високу точність нагріву і будь-яка зміна температури відбувається миттєво (як на газовій плиті);
- поверхня індукційної плити зазвичай нагрівається не більше, ніж до 60°С і після виключення охолоджується всього за 6 хвилин, адже її нагрівання відбувається тільки від гарячого посуду. Газова плита, наприклад, охолоджується за 24 хвилини, а електрична– аж за 50;
- при готуванні на індукційній плиті не виникає диму, адже їжа, яка випадково потрапила на склокерамічну поверхню, не пригорає, оскільки сама конфорка не нагрівається;
- за індукційною плитою легко доглядати. Її поверхня абсолютно гладка: забрудненням просто ніде накопичуватися. А так як вона ще й практично не нагрівається, весь догляд за плитою зводиться лише до періодичного протирання її вологою ганчіркою;
- індукційні плити безпечні. У них немає відкритого полум'я, розпечених конфорок і механічних частин;
- індукційні плити економні. Вони споживають енергії в кілька разів менше, ніж будь-які інші.